Wat is GORE-TEX® in Schoenen en Kleding

Wat is GORE-TEX®?

In Wandelschoenen en Bergschoenen en in Outdoorkleding Heren  en Dames   – Jassen , Winterjassen en Broeken – kan het waterdichte membraan GORE-TEX® verwerkt zijn. Het is een van de betere waterdichte membranen die verkrijgbaar zijn , en waarom ?

De combinatie van het ademende vermogen en de waterdichtheid zijn het meest optimaal, en daarom bij uitstek geschikt voor aktieve oudoorsporten.

Vergelijk de flinterdunne GORE-TEX® vezel met onze opperhuid. De minuscule poriën kunnen geen waterdruppel opnemen, maar zijn daarentegen wel in staat om transpiratievocht – in de vorm van waterdamp – door te laten. Voor alle outdooraktiviteiten is dit ademende vermogen essentiëel, omdat door de afvoer van warmte in de vorm van waterdamp, het lichaam ( én de voeten ) een aangenaam klimaat behouden. Zowel oververhitting, alsook een klam gevoel en een te snelle afkoeling worden op deze manier optimaal en effektief voorkomen.

Bovendien heeft GORE-TEX® de hoogste waterkolom, wat wil zeggen dat het de hoogste waterdruk kan weerstaan. Deze hoge waterdruk op kleding en / of schoenen kan ontstaan bij langdurige heftige regen en / of wanneer er op plaatsen van het kledingstuk extra druk ontstaat, veroorzaakt door bv. het dragen van een rugzak.

De waterkolom van GORE-TEX® is 20.000  tot 28.000 mm.

Ter vergelijking de waterdruk van het grondzeil van een tent is 8.000 tot 10.000 mm !

OOK  DE  KEUZE  VAN  ONDERKLEDING  of SOKKEN, DE  PASVORM, ALSMEDE  VERSCHILLEN  IN  TEMPERATUUR  EN VOCHTIGHEIDSGRAAD  TUSSEN  HET BINNEN - EN  BUITENKLIMAAT ZIJN  VAN  INVLOED  OP  HET  ADEMENDE  VERMOGEN.

Hoe wordt dit GORE-TEX® - afgekort GTX – verwerkt ?

Het membraan is flinterdun en ook kwetsbaar. Daarom wordt het altijd beschermd tussen een buitenlaag en voering.

Waterdichte GORE-TEX® schoenen hebben veelal een lederen of een combinatie van leder en kunststof bovenwerk. Aan de binnenzijde wordt het GORE-TEX® aangebracht , gelamineerd aan de sterke ( grijze ) voering.

Bij waterdichte GORE-TEX® kleding wordt het membraan verwerkt en gelamineerd tussen de buitenlaag en de voering. Dit is mogelijk in een twee-laags constructie ( gelamineerd aan de buitenstof ) of in een drie-laags constructie ( gelamineerd zowel met buitenstof als met voering ).

Vervolgens worden alle naden getaped voor volledige en absolute waterdichtheid.

Hoe kunnen de GORE-TEX® schoenen en de GORE-TEX® kleding het best worden onderhouden ?

  • Omdat het ademende – waterdamp doorlatende – vermogen essentiëel is voor het behoud van een comfortabel klima-systeem, is het van belang dat de binnenzijde schoon blijft. Verontreiniging treedt eenvoudig weg op omdat lichaamsvuil en lichaamszouten aan de binnenzijde achterblijven. Dat belemmert niet alleen het ademende vermogen , maar heeft als ongewenst neveneffekt dat de zouten extra vocht zullen absorberen en vasthouden.

  • GORE-TEX® schoenen kunnen aan de binnenzijde gereinigd worden met een vochtige lauwwarme doek of spons. Nooit water in de schoenen laten staan !

  • Voor GORE-TEX® kleding is er een speciaal wasmiddel.

  • Ook de buitenzijde van de schoenen en de kleding dragen bij aan het ademende vermogen en de waterdichtheid. Vervuiling is de grootste belemmerende faktor; open poriën en een goed waterafparelend vermogen zijn juist bevorderlijk.

  • Om deze beide facetten optimaal te houden:

    • worden de schoenen regelmatig gereinigd en van een dunne beschermende wax voorzien om de poriën open te houden en het waterafparelende vermogen hoog te houden.

    •  Wordt de kleding regelmatig gewassen en indien nodig opnieuw behandeld om de DWR finish te activeren.
Afdrukken