Vitale Bramani

Vitale Bramani.

Vibram is een Italiaans bedrijf, gevestigd in Albizzate in de provincie Varese, dat zich bezighoudt met het produceren en het licenseren van de productie van Vibram-rubber zolen voor schoenen. Het bedrijf is vernoemd naar de oprichter, Vitale Bramani [2] die gezien wordt als de uitvinder van de eerste rubberen nokkenzool. Vibram-zolen werden voor het eerst gebruikt voor bergsportschoenen ter vervanging van leren zolen die voorzien waren van zoolspijkers of stalen klampen, die veel gebruikt werden tot die tijd.

De zolen die geproduceerd worden door Vibram worden Vibram-zolen, Vibram-rubber of simpelweg Vibram genoemd.

In 1935 werd de dood van vijf bergbeklimmende vrienden van Bramani in de Italiaanse Alpen op de Punta Rasica deels toegeschreven aan ontoereikende schoenen. In dat jaar beklommen Bramani en achttien vrienden de Rasica. Destijds was het gebruikelijk dat een groep hun stevige laarzen met stalen klampen inwisselde voor touwschoenen[noot 1] waarmee zij via een touw de bergwand konden beklimmen, de laarzen zouden bij de terugweg weer worden aangetrokken voor de terugreis. De reden hiervoor is dat de stalen klampen erg goed werken voor ijs en steile heuvels (van aarde), maar minder goed werken voor het beklimmen van steile rotsmuren.[3][noot 2] Bij het ongeval waren de klimmers op de terugweg getroffen door noodweer terwijl ze nog touwschoenen aan hadden en zich op een gletsjer bevonden, ver weg van hun laarzen met klampen. Doordat de touwschoenen geen goede grip hadden bij slecht weer kon de groep niet dalen of klimmen naar een beschutte plek. Na uren onbeschut in het noodweer stierven er vijf aan onderkoeling. De tragedie dreef Bramani ertoe een nieuwe zool te ontwikkelen voor het klimmen.[2][4] Twee jaar later patenteerde hij zijn uitvinding en bracht hij de eerste schoenen met rubberen nokken op de markt volgens het "Carrarmato"-ontwerp[noot 3] met financiële steun van Leopoldo Pirelli van de Pirellibanden.[2] Bramani kwam in contact met Pirelli via diens zwager, Franco Brambilla.

De zool was ontworpen om uitstekende grip te bieden op het breedste scala aan oppervlakken, met een hoge mate van slijtvastheid en werd gemaakt met de nieuwste gevulkaniseerde rubber van die tijd, die ontwikkeld was door Charles Goodyear.

In 1937 beklommen Ettore Castiglioni en Vitale Bramani op 27 en 28 juli voor het eerst in hun carrière de noordwestkant van de Piz Badile terwijl zij experimenteerden met Vibram-zolen.[5] Dit tempo konden ze waarschijnlijk aanhouden door de nieuwe zolen, de beklimming van de Capanna di Sciora via de Trubinasca-gletsjer kostte vaak al veel tijd.[5]

In 1954 werd de eerste succesvolle beklimming van de top van de K2 gemaakt door een Italiaanse expeditie, die gebruik maakten van Vibram-zolen.[6]

Dordrecht Nieuw Streekpad
Royal Robbins Hempline Stripe S/S

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://www.alpaca-buitensport.nl/